Google+ Badge

2014. május 8., csütörtök

Vaj-liszt arányok - Vajas kelt tésztáknál -

Az alapanyagok arányait érdemes megjegyezni, mert így könnyebben eligazodsz a sütés közben.

A sütés kényesebb művelet, mint a főzés az arányokat jobban be kell tartani.
Kezdő háziasszonyoknak a mérleg használatát ajánlom.

Zsíros-vajas tésztáknál:
Liszt-zsír arány:
1 rész zsír
3 rész liszt

Liszt-vaj v. margarin arány:
5 rész vaj/margarin
10 rész liszt

Csak azért, hogy sütés közben ne kelljen számolgatni, ajánlom az alábbi számításokat.
100 dkg liszt – 33 dkg zsír
50 dkg liszt – 17 dkg zsír

100 dkg liszt – 50 dkg vaj/margarin
50 dkg liszt – 25 dkg vaj/margarin

100 dkg liszt – 25 dkg vaj/margarin + 17 dkg zsír
50 dkg liszt – 13 dkg vaj/margarin + 8,5 dkg zsír

A pogácsa receptet négy tagú családnak szánom.
Dupla mennyiségbe írom a receptet, mert ahogy a heti menüben láthatod harmadik fogásként többször is szerepel a pogácsa, és jól tárolva egy hétig eltartható.

A só adagot nehéz így leírva eltalálni. Én a főzéshez-sütéshez kizárólag a durva szemcsés sót használom.



Összes oldalmegjelenítés